Kari Arvola

Ajatuksia siitäkin huolimatta


EU säätää ilmastoa

Tänään, 22.1.2014, EU:n komissio julkaisee jälleen seuraavia vuosia koskevat ilmastotavoitteensa. Tämä tieto on lupa lukea siten, että EU ajattelee voivansa ohjata ilmaston kehitystä ja muutoksia.

Keskeinen, ellei ratkaiseva osa säätelyä on ns. päästöjen vähentäminen. Tänään kuullaan jälleen kerran, miten paljon EU-maiden tulee päästöjään vähentää.

Kyse ei kuitenkaan ole kaikista ilmaan tulevista ”päästöistä”. Emme kuule määräyksiä pienhiukkasten määrän vähentämisestä, emme myöskään erilaisista teollisista prosesseista ilmaan tulevista aineista, kuten kemikaaleista tai aerosoleista. Nyt puheen keskipisteenä ovat ilmastolle haitalliseksi julistetut, hiilivetyjen polttamisesta syntyvät hiilipäästöt, mutta etenkin hiilidioksidi, CO2.

Hiilidioksidi on siis EU:n mielestä ilmastolle haitallinen kaasu, jota pitää säädellä. EU-komissio ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että hiilidioksidia vapautuu ilmaan kaikkien elämälle perustavien prosessien yhteydessä. Kun luomakunta hengittää, se päästää ilmoille hiilidioksidia. Sitä tulee maan bakteereista, pieneliöistä, eläimistä, kasveista ja vesistä.

Kun tarkastellaan hiillen kokonaiskiertoa, niin ihmisen kaikkien toimintojen yhteinen osuus ilmaan tulevasta hiilidioksidista on 3 prosenttia. Ilmaseoksessa hiilidioksidin tilavuusprosentti on 0,04. Se tarkoittaa, että 10 000 ilman molekyylistä aina neljä ovat hiilidioksidia. Kukin voi keskenään harrastaa päässälaskua ja pohtia, miten paljon neljästä molekyylistä on 3 prosenttia.

Allaoleva satelliittikuva kertoo siitä, mistä hiilidioksidi tulee ilmaan. Ei ole kovin voimallisesti teollinen maailma edustettuna tässä kuvassa. Mutta EU:n ei tarvitse näitä murehtia. Se on tehnyt poliittisen päätöksen, että ihmiskunnan 3 prosenttia 0,04 prosentista on ilmastolle myrkkyä.

Kuva

P.S. Oli ihan unohtua, että EU:n pääsihteeri Barroson ilmastoneuvonantaja on Potsdamin PIK-instituutin johtaja Joachim Schellnhuber. Tämä mies on myös liittokansleri Angela Merkelin ilmastoasioiden konsultti. Ja samaista Schellnhuberia saamme kiittää siitä, että EU:n virallisissa asiapapereissa on asetettu ihmiskunnalle lämmitysraja. Ihmiskunta ei saa lämmittää ilmastoa enempää kuin kaksi astetta. Jos lämmitys ylittää tuon arvon, on edessä katastrofi.

Kahden asteen haamurajan raahasi Potsdamin PIK-instituuttiin Yhdysvalloista amerikkalainen William Bill Hare, yksi IPPC:n raporttien kirjoittajista ja Greenpeacen entinen ilmastovastaava.3 vastausta artikkeliin “EU säätää ilmastoa”

 1. ”Emme kuule määräyksiä pienhiukkasten määrän vähentämisestä, emme myöskään erilaisista teollisista prosesseista ilmaan tulevista aineista, kuten kemikaaleista tai aerosoleista”

  CFC kaasut, rikkipäästöt, katalysaattorit ja autojen päästöt. Noista voit aloittaa tutustumisen aiheeseen.

  ”Hiilidioksidi on siis EU:n mielestä ilmastolle haitallinen kaasu, jota pitää säädellä.”

  Ei se aine itse, vaan pitoisuudet. Liikaan vedenjuontiinkiin voi kuolla. Elimistölle välttämättömiä kivennäisaineita ovat mm. kloori, rikki, fosfori, rauta ja sinkki. Se ei tarkoita, että niitä voi elimistössä olla ylenmäärin. Ymmärrät varmaan vertauksen?

  Lisäksi voit tutustua kasvihuoneilmiöön. Se on pääosin fysiikkaa. Sen kumoamisesta saisit varmasti Nobelin palkinnon (elllet usko maailmanlaajuiseen tiedeyhteisöjen ja hallitusten väliseen salaliittoon…). Tutustu myös hiilidioksiditasapainoon. Pienetkin prosentuaaliset lisäyksetvkumuloituvat suuriksi määriksi, jotka muuttavat tasapainoa.

 2. Käytännössä EU-vetoinen ilmastopolitiikka kurjistaa mm. Suomen köyhiä, onhan ympäristöverot tasaveroja ja mm. sähköstä ei paljoa ole säästämistä. Jos vaikka säästää, niin sähkölaitos sitten nostaa hintaa.
  Nythän EU sitten hieman joustikin noista osin turhista päästötavoitteistaan ja vihreät alkoivat itkeä.

 3. Pentille vain totean, että olen ns. kasvihuoneilmiöstä kirjoittanut tässä blogissa melko perusteellisesti. Ja voit olla siitä vakuuttunut, että olen useiden vuosien ajan yrittänyt saada selkoa siitä, millä nämä veitikat perustelevat Arrheniukselta perimänsä vertauskuvan, joka on siis syvästi virheellinen ja harhaan johtava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s