Kari Arvola

Ajatuksia siitäkin huolimatta


Nyt vasta Ukrainan kriisi eskaloituu

Sanakirjan mukaan konfliktin ”eskaloituminen” tarkoittaa, että se alkaa  kiihtyä, laajentua, yltyä, eskaloida, kärjistyä. Ukrainan kriisin yhteydessä sanaa on käytetty tiheään, voisiko sanoa, että termin käyttö on erityisesti viime päivinä eskaloitunut. Kun kriisi nyt eskaloituu, EU ja USA ovat päättämässä pakotteiden lisäämisestä – Venäjää vastaan!

Eskaloituminen liittyy prosessiin, jossa Kiovan hallituksen armeijan aseellinen hyökkäys antiterrorioperaation otsikolla Kaakkois-Ukrainan aseellisia federalisteja vastaan on hyytynyt paikoilleen raskaiden tappioiden vuoksi.

Samalla Donetskin alueella toimivat järjestäytyneet vastarintajoukot ovat saaneet sotilaalliseen hallintaansa Luhanskista ja Donetskista länteen Mariupoliin asti ulottuvan alueen. Tiedot ovat ristiriitaisia, mutta hallituksen joukot ovat myös länsilähteiden mukaan joutuneet piiritysmottiin useammassa kohteessa. Hallituksen joukkojen miestappiot ja kalustomenetykset ovat suuret.

Eskaloituminen tarkoittaa tässä tapauksessa Kiovan hallituksen aseellisen hyökkäyksen hyytymistä ja federalististen aseellisten joukkojen asemien vankistumista. Länsimaat, eli EU ja USA syyttävät tapahtuneesta Venäjää.

Läntiset konfliktin osapuolet ja taustavoivat eivät vaadi Kiovan hallitusta lopettamaan aseellista hyökkäystään eivätkä suuntaa minkäänlaisia talouspakotteita Kiovan hallituksen suuntaan. Viimeksi mainitut olisivat tehokkain keino lopettaa Ukrainan nykyhallituksen maan ja asukkaiden kannalta tuhoisa ihmishenkien, omaisuuden ja infrastruktuurin järjetön tuhoaminen Ukrainan venäjänkielisillä alueilla.

Ukrainan talous on konkurssitilassa ja sortuisi muutamassa kuukaudessa, elleivät kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EU olisi myöntäneet valtiolle pikaluottoja eikä USA olisi takaamassa maalle miljardiluokan lainoitusta.

Ukrainan bruttokansantuote on romahtanut  kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja maksutaseen vajaus on 12 prosenttia.  Energian hinta on  kaksinkertaistunut.  Ensi kertaa vuosikymmeniin Ukrainaan joudutaan tuomaan hiiltä ulkomailta, kun Donbassin alueen kaivostoiminta on sotatilan ja mm. suorien pommitusten vuoksi vaikeutunut.

Poliittinen hallinto ei osoita uusiintumisen merkkejä. Siksi esimerkiksi talousministeri Pavlo Sheremeta ja presidentin muodon vuoksi asettama korruktiovaltuutettu Tetjana Shornovil jättivät tehtävänsä pari viikkoa sitten.

IMF:n vuoden loppuun saakka ulottuvasta 17 miljardin dollarin lainoituksesta on nostettu 3,2 mrd dollaria. EU:n takaama lainapaketti on kooltaan 1,5 mrd euroa ja USA:n 1 miljardi dollaria. Ilman ulkoista rahoitusta ei Kiovan itsenäisyysparaatia olisi voitu rahoittaa eikä siihen osallstuneita 1200 asevelvollista lähettää paraatin jälkeen etelän rintamalle kuolemaan.

Alla saksankielinen infografiikka. Tilannekuva on vanhentunut, mutta esittää perustietoa voimasuhteista.

 Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s