Kari Arvola

Ajatuksia siitäkin huolimatta


Kyllä värivallankumous aina sodan voittaa – mutta vaatii rahaa ja järjestelyjä

Spontaanin kansannousun tehtailuun on olemassa sosiologiseen ja politiikan tutkimukseen nojautuva resepti.  Tässä sen pääainekset, kuten tutkijat asian näkevät:

 • Lähetetään ryhmä koulutettuja agentteja kohdemaahan, jossa se solmii yhteyksiä opiskelijoihin, liikemiehiin, turisteihin, taiteilijoihin, mediaihmisiin ja muihin.
 • Perustetaan mahdollisimman monia vapaita kansalaisjärjestöjä (NGO), jotka ilmoittavat kamppailevansa ihmisoikeuksien, demokratian, ekologian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Kerätään paikallisyhdistyksiin tyytymättömiä, liberaaleja ja hyväuskoisia, etenkin opiskelijat ja nuoret henkilöt ovat sopivia.
 • Verkostoidutaan samanhenkisten intellektuellien, toimittajien, poliitikkojen ja mielellään myös protestihenkisten sotilashenkilöiden kanssa. Käytetään rahaa voiteluun ja voidaan myös lievästi tai vähemmän lievästi kiristää ao. henkilön henkilökohtaisia heikkouksia hyödyntäen.
 • Luodaan symbolit ja värit ”vallankumoukselle”. Suunnitellaan logot, julisteet ja lennäkit nettiä unohtamatta ja huom., aina myös englannin kielellä.
 • Käynnistetään ”spontaanit” protestimielenosoitukset, joissa on hyvä nostaa esille ihmisoikeuksien loukkauksia maassa, vaalipetoksia, korruptiota ja muuta vallanpitäjien kannalta epäedullista. Syytösten ei tarvitse olla tosia, mutta mielenosoitusten pitää olla vakuuttavia.
 • Taustatueksi organisoidaan twitter ja facebook. Keskustelutilaisuuksiin ja haastatteluihin tarjotaan sopivia tutkijoita ja poliitikkoja. Heidän kirjoituksiaan levitetään verkoissa ja muussa mediassa. Organisoidaan uusia mielenosoituksia ja protestiliikkeitä, pidetään huolta siitä, että myös kansainvälinen media, ihmisoikeusjärjestöt ja aktiivipoliitikot EU:ssa kiinnostuvat asiasta.
 • Prosessin edetessä tarvitaan mielenosoitus, jossa hyvin valmistautuneet provokaattorit saavat aikaan väkivaltaisen yhteenoton poliisin kanssa. Lehtikuviin ja televisioon on hyvä saada kuvia loukkaantuneen naisen verisistä kasvoista. Myötämieliset poliitikot voimistavat kritiikkiään hallitusta vastaan.
 • Tässä vaiheessa on todennäköistä, että USA, YK tai EU ovat jo aktiivisesti ja näkyvästi mukana vallassa olevan hallituksen painostamisessa. Korjauksia politiikkaan tai hallituksen ero vaaditaan, uhataan pakotteilla, kauppasaarrolla. Kielletään lentoliikenteen ylilennot, kannustetaan väkivaltaisia hallituksen vastaisia voimia ja aseellista toimintaa hallitusta vastaan. Hallitus alkaa olla kypsä taipumaan kansan tahtoon, se ilmoittaa suostuvansa uusiin vaaleihin tai eroaa välittömästi.

Resepti on koeteltu monilla tantereilla. Mutta postmoderneilla vallankaappauksilla on aina myös perälautansa. Jos väri- tai vuodenaikavallankumous ei ota edetäkseen, pitää turvautua suoraan sotilaallisen toimintaan.

Tässä on selvä ja olennainen yhtymäkohta markkinoita ohjaavaan näkymättömään käteen. Vapaat markkinat perustuvat viimekädessä sotilaallisen hallintaan. Myös rauhanomaisten värivallankumousten ja vastaavien varmistukseen on aina valmiina aseellinen nyrkki, joka viimeistelee lopputuloksen suunnittelijoitten toivomalla tavalla.3 vastausta artikkeliin “Kyllä värivallankumous aina sodan voittaa – mutta vaatii rahaa ja järjestelyjä”

 1. Hyvä.
  Silti reseptissäsi on konkretian puutteita varsinaisesta toiminnasta. Eritoten pohjustuksessa, jossa luodaan haluttua aktivistiverkostoa. Siis miten tällaisia verkostoja, jotka voidaan innostaa vaikkapa vallankaappauksiin, voidaan luoda. Käytännön kysymys.

  Toki aina kaikkialla on aiheellisesti ja aiheetta tyytymättömiä ja/tai uutta ja uutta hyvää haluavia ihmisiä. Mutta miten löytää avainhenkilöitä. Mekin itse ollaan varmaan sellaisia.

  Kuvitellaanpa suunnitelmaa jossa ’avain’suunnitelija voi ohjailla henkilöitä sinne tai tänne.:
  * Uusiutuva ja omatuottoinen energiaa energiapulan maassa kuulostaa houkuttelevalta. Eloansa rakentavalle ihmiselle.
  * Rakennetaanpa rahoitusjärjestelmä, jossa pientuottajat saa tukea edullisin ’lainoin’ ja avustuksin.
  * Innostaa immeisiä, aktiivisia toiminnan immeisiä.
  * Hankkeen hakemusten käsittelyssä, seurannassa ja toteutuksessa seulotaan tavoitteeseen sopivia kontaktihenkilöitä.
  * Näihin voi sitten luoda kullekin sopivin tavoin aktiviteettiprofiilin ja luottamus-käskysuhteet, jota hyödynnetään, kun aktivismin aika koittaa.

  Tähän innoitti aikoinaan lukemani kirja ’Vallankaappauksen käsikirja’.

  Emmekö voisi kehitellä lisää tällaisia rahan voimalla tehtäviä vallankumouksia ja keinoja ja uskomuksia ’vallankumouksista’ ja motiiveista. Ja sen kestävyydestä.

  Kiitos blokistasi.

 2. Oikeastaan kirjoitukseni ei ollut resepti, vaan kertaus ja yleistys toteutuneista projekteista. Esimerkiksi Ukrainan oranssikumouksen valmistelut tunnetaan hyvinkin tarkkaan. Siellä toimittiin suurella rahalla ja mm. kirjapainoja perustettiin tarkoitusta varten useampia. Aktivistien värväys on pitkäjänteistä puuhaa, mutta sen CIA ja vastaavat yritykset osaavat erinomaisesti. Muutama kuukausi sitten valitettavasti edesmennyt maineikas journalisti Peter Scholl-Latour on näitä menetelmiä kuvaillut omiin tietolähteisiinsä nojautuen yksityiskohtaisesti.

  1. Tunnetaan tarkkaan? Aikamoinen väite. Kuka kumma tuntenee, kuka ei. Minä en. Mutta on paljon kysymyksiä jo prosessin aikana, jotka vastaamattomuudellaan, tietämättömyydellään herättää kosolti kysymyksiä.

   – Varsin nopea muuntuminen ihan ’rauhanomaisen’ – militantian keinoihin. heti kun oli silloiset valtiaat saatu provosoitua patukka-väkivallan käyttöön.
   – huolto pelasi ruokaa, juomaa, vaatteita ja polttoainetta polttopulloihin riitti
   – Ja mielialoisssa kasvaa viha. Vihaa latautui, latautui ja latautui.

   Ja kun silloiset valtiaat ei provosoituneet pidemmälle, alkoi offensiivi, jossa alkoi ammuskelu. Kukaan ei vieläkään tiedä kuka ampui, mistä ja kenen toimesta. Ja länsimediaa ja Ukrainan nykyvaltaa, asian tarkka selvitys ei kiinnosta. Parempi elää mediamylläkässä, sillä medianhegemonia on ainakin länsimaissa NSA-generoimaa. Ja ’voittajan’ historia on totuus. Aikansa. Mutta Roomakin sortui, vaikka se kuinka propagandallaan demonisoi ’barbaarit’.

   Sama toistui Odessassa tuhopoltto-murhassa. Annettiinko varoitus Odessalle, näin toimii Kiovan uusi valta. Jää nähtäväksi, miten varoitus toimii pidemmän päälle.

   Muistuu vain mieleeni miten yksi ulotteisesti Hesari uutisoi esim. Vietnamin tapahtumista, kun USA alkoi laajentaa sotaansa Vietnamissa. Sitten tuli muitakin sävyjä kuten: ”Voi voi, ne ei olleetkaan kaikki vain kommunisteja, jotka tapettiin taas tuossakin pommituksessa tai kylän murhaamisessa”
   Sehän olisi siis ollut ihan ok, että olisi tapettu vapausrintaman tyyppejä, mutta kun samalla tapettiin vaikkapa katolisia kristittyjä, niin hiukan kaiversi hesarilaisten omaatuntoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kirjoittaja

Raaseporissa asuva vapaa kirjoittaja. Harrastaa musiikin kuuntelua ja vapaata ulkoilua koiran kanssa.

Uutiskirje