Kari Arvola

Ajatuksia siitäkin huolimatta


Syyrian diplomaattinen eristys on päättymässä

Syyrian ja muiden arabivaltioiden suhteissa tapahtuu parhaillaan suuria muutoksia. Lännen ja joidenkin Persianlahden monarkioiden rakentama diplomaattinen eristys ulkomaisten tukemien levottomuuksien puhkeamisen ja Damaskoksen vuodesta 2011 lähtien toteuttamien mielenosoitusten tukahduttamisen jälkeen on murenemassa. Ns. arabikevät on tältä osin muuttunut kesäksi.

Osana Syyrian ja Saudi-Arabian lähentymistä Saudi-Arabian ulkoministeri Faisal bin Farhan vieraili Syyrian presidentin Bashar al-Assadin luona tiistaina. Saudi-Arabian ulkoministeriön mukaan tapaamisessa he keskustelivat myös Syyrian konfliktin poliittisesta ratkaisusta. Tämä on myös Persianlahden valtion etujen mukaista. Läheinen yhteys Saudi-Arabian ja Syyrian välillä on tärkeä koko alueelle, Assad sanoi syyrialaisen uutistoimiston Sanan mukaan.

Katkaistuaan suhteensa maat ovat äskettäin aloittaneet neuvottelut konsulipalvelujen jatkamisesta. Syyrian ulkoministeri Faisal al-Mikdad oli jo viime viikolla Persianlahden valtiossa neuvottelemassa.

Bin Farhanin odotetaan kutsuvan Syyrian presidentin Saudi-Arabiaan. Assadin odotetaan tulevan vastaanotetuksi Persianlahden valtiossa Ramadanin paastokuukauden päättymisen jälkeen. Edellisen kerran Assad teki virallisen vierailun Saudi-Arabiaan lokakuussa 2010.

Syyrian kansainvälisesti eristetylle presidentti Assadille lähentyminen vaikutusvaltaiseen kuningaskuntaan on tärkeä poliittinen menestys. Hän oli käyttänyt helmikuun 6. päivän maanjäristyksiä Syyriassa ja Turkissa tilaisuutena saada takaisin yhteys arabinaapureihinsa ja asettaa tämä julkisesti esille.

Pitkän diplomaattisen jääkauden jälkeen myös Syyria ja Tunisia lähentyvät jälleen. Pohjois-Afrikan maan presidentti Kais Saied otti tiistaina vastaan Syyrian ulkoministerin Al-Mikdadin neuvotteluihin Tunisiassa, kertoo Sana.

Aiemmin Syyrian hallituksen virkamiehet tapasivat Yhdistyneiden arabiemiirikuntienTurkin ja Omanin korkeita edustajia. Syyrian hallituksen näkökulmasta nämä kolme maata olivat myös enemmän tai vähemmän vastakkaisella puolella Syyrian sijaissodassa.

Kiinan merkitys kasvaa

Kiinalaiset edistävät aktiivisesti alueen poliittista liennyttämistä. Tämä oli mahdollista, koska Peking oli luonut taloudelliset yhteydet kaikkiin aiemmin vihamielisiin osapuoliin ja vahvistanut niitä merkittävästi viime vuosina.

Geostrategisesti ratkaiseva kysymys on todennäköisesti se, siirtävätkö kyseiset maat energiatuotteiden kauppansa Yhdysvaltain dollareista muihin valuuttoihin, kuten Kiinan renminbiin (juaniin) tai Yhdistyneiden arabiemiirikuntien dirhamiin. Tässä tapauksessa dollari ja erityisesti sen takana oleva petrodollarijärjestelmä menettävät merkityksensä. Tämä puolestaan on tärkeä pilari Yhdysvaltain valtakehityksessä maailmanlaajuisesti.

Raportit, joiden mukaan Kiina ja Saudi-Arabia neuvottelevat Renminbin kahdenvälisen raakaöljykaupan ratkaisemisesta, ovat siksi merkityksellisiä. Osittainkin siirtyminen juaniin nostanee Kiinan kansallisen valuutan arvoa merkittävästi, sillä Saudi-Arabia on maailman tärkein öljynviejä ja Kiina maailman suurin tuoja. Pekingin tavoitteena on päivittää juan maailmanlaajuisesti hyväksytyksi kauppa- ja varantovaluutaksi.

On jo selvää, että monet Lähi-idän maat harjoittavat nyt itsenäisempää politiikkaa, jossa otetaan huomioon Yhdysvallat. Äskettäin OPEC-kartellin Venäjää kuullen tekemä raakaöljyn tuotannon vähentäminen, joka oli suunnattu suoraan Yhdysvaltain hallituksen etujen vastaisesti, sai ihmiset istumaan ylös ja kiinnittämään huomiota.

Aiemmin Yhdysvaltain hallitus on toistuvasti varoittanut arabivaltioita normalisoimasta suhteitaan Syyriaan. Washingtonin virallinen tavoite on edelleen syrjäyttää Assad vallasta.

Saudi-Arabian ja Iranin sunnien ylivallan lähentyminen ja siihen liittyvä Teheranin eristyksen päättyminen alueella on myös vastoin Yhdysvaltojen etuja.

Lähde: DWNVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kirjoittaja

Raaseporissa asuva vapaa kirjoittaja. Harrastaa musiikin kuuntelua ja vapaata ulkoilua koiran kanssa.

Uutiskirje